Základní škola Chrást

nám. Čsl. legií 26
330 03 Chrást u Plzně
zschrast@zschrast.cz
Datová schránka: 9kfmkce
IČO: 70986916, č. ú. 181 796 668/0300


Ředitel školy: Mgr. Tomáš Páník, 377 945 205, 733 533 071
Školní jídelna: 377 845 434
Školní družina: 721 622 018






Školní akce očima páťáků

16.06.2015 10:18

Divadlo Alfa

Představení pro žáky 4. a 5. třídy dne 10. června 2015

Spadla klec

aneb první případ podporučíka Vitáska

Shlédli jsme divadelní inscenaci, která se odehrávala v malém sále. My diváci jsme byli v bezprostředním kontaktu s herci. Celé představení bylo doprovázeno živou hudbou Daniela Čámského.

Úvod a závěr hry se odehrává v součastnosti v místnosti věznice Plzeň-Bory, samotný ,,případ“ v 70. letech 20. století. Zápletka se stala v Plzni v době kdy fungovala VB a SNB a případ řešil jistý podporučík Vitásek. Jde o kriminální příběh se satirickou nadsázkou. Příběh vypráví, jak povýšený podporučík Vitásek dostane svůj první případ a zároveň vyřeší i celostátně sledovanou krádež. Nejprve jde pouze o vykradení bytu drogisty Bláhy, ale později se ukáže, že případ souvisí i s odcizením receptury na ,,Plzeňské pivo“.

Představení se nám líbilo, bylo plné humoru, světelných a doprovodných efektů a všem nám přiblížilo období před 40 lety.

 

Žáci 5. třídy

 

Návštěva Techmánie

Pan Pešek, jeden z rodičů žáků naší školy, zajistil cestu historickou parní lokomotivou s dřevěnými vagóny. Proto jsme se vydali 15. května do Techmánie v Plzni. Vlak byl zajištěn pro celou základní školu Chrást a odjížděl v 8 hodin ze starého nástupiště místního nádraží. Dovezl nás až před Techmánii. Vstup do budovy trval dlouho, protože bylo přes sto žáků a všichni museli dostat očipované náramky. Konečně jsme mohli vstoupit. Byl rozchod, rozdělili jsme se do malých skupinek a začali objevovat tajemství Techmánie. Hned v devět hodin byl na programu první pokus, který nesl název Van de graffův generátor, byl hlavně o elektřině a o záporných a kladných pólech. Chvíli jsme měli čas na zkoušení a prohlížení expozic a pak nás v 10:00 čekal další naukový program. Ten se jmenoval Tekutý dusík a byl asi ze všech nejlepší. Jeden ze zaměstnanců mrazil v tekutém dusíku různé předměty a poté je rozbil kladivem. Následovaly další dva pokusy na téma: Nad zvukem a Cesta do vesmíru. Mezi těmito akcičkami jsme si mohli prohlédnout a vyzkoušet různé expozice: roztočit vír, doskočit potichu jako kočka, zkusit si které zvíře by jsme předběhli, také jsme si mohli zahrát na moderátory nebo natočit film. Zajímavostí jsme objevili víc než dost. Nastala jedna hodina a my se museli vrátit. Parní lokomotiva nás odvezla zpátky na Chrástecké nádraží. Celá akce se nám velice líbila a zanechala v nás spousty dojmů.

Žáci 5.tř

 

Školní výlet 4. a 5. třídy

Letošní školní výlet jsme naplánovali na čtvrtek 4. června a den se nám opravdu vydařil. Byl krásný a slunečný. Vydali jsme se do okolí Mariánských lázní. První zastávka byla na zámku Kynžvart, kde žil rod Metternichů. Prošli jsme 25 krásně zařízených pokojů a viděli jsme asi 4 knihovny, pracovny, ložnice, zbrojnici. Mezi zajímavosti patřily obrazy Metternichů, obraz Marie Terezie, Sisi a dalších šlechticů o kterých jsme se učili ve vlastivědě. Zaujala nás také místnost se sbírkou kuriozit a mnoho dalšího. Po prohlídce jsme ještě prošli zámecký park.

Dalším místem našeho výletu byly Mariánské lázně. Procházeli jsme kolonádu a ve třináct hodin jsme se sešli u ,,Zpívající fontány‘‘, která hrála skladbu Tenkrát na západě. Pak jsme ještě nakoupili lázeňské oplatky, ochutnali Karolinin a Rudolfův pramen a vyjeli autobusem do parku Boheminium, který se nachází mezi starým a novým hotelem Krakonoš. V parku jsme prošli asi kolem 50 miniatur různých zajímavých míst České republiky. Byl zde Karlštejn, Ještěd s jezdící lanovkou, Červená Lhota, Kynžvart, na němž jsme již byli a mnoho dalších zajímavostí. Končili jsme u miniatury rozhledny Krásno, kterou jsme asi za hodinu, v její skutečné velikosti navštívili.

Nachází se na Krásenském vrchu v 777 metrech nad mořem, má 120 schodů a byla postavena v roce 1935. Je zajímavá tím, že na vyhlídkovou plošinu vedou venkovní okružní kamenné schody. Byl odtud krásný výhled. Prostranství před rozhlednou svádělo k odpočinku i dovádění.

Plni dojmů a zážitků z vydařeného výletu jsme se přes Bečov nad Teplou vrátili v 18:00 do Chrástu. Byl to příjemně strávený den.

Žáci 5. třídy