Základní škola Chrást

nám. Čsl. legií 26
330 03 Chrást u Plzně
zschrast@zschrast.cz
Datová schránka: 9kfmkce
IČO: 70986916, č. ú. 181 796 668/0300


Ředitel školy: Mgr. Tomáš Páník, 377 945 205, 733 533 071
Školní jídelna: 377 845 434
Školní družina: 721 622 018






Ochutnávka z časopisu Záškolák

01.07.2015 12:13

Den Země

Den Země proběhl ve čtvrtek 14. 5. Tento den jsme pomáhali planetě tím, že jsme sbírali odpadky v Chrástu. Rozdělili jsme se na více skupin, abychom vysbírali odpadky téměř všude. Doufáme, že se nám to povedlo.

7. a 8. třída sbírala odpadky u nádraží a jeho okolí. Odpadků jsme nasbírali poměrně dost, naše dvě třídy celkem 6 pytlů. Vždy, když jsme nějaký odpadek přehlídli, paní učitelky nás včas upozornili. A tímto všechny prosíme, aby odpadky házeli do koše a neničili tím naši drahou přírodu.

                                                                                Adéla Jiřincová

                                                                                Marie Řáhová

 

Česká filharmonie v Rudolfinu

Dne 10. 4. se vydala 7. – 9. třída do Rudolfina v Praze na pořad Kdo se bojí České filharmonie. Představení bylo zaměřeno na moderní vážnou hudbu. Pořadem nás provázel zábavnou formou Jan Budař.  Žáci se mohli také zapojit a vyzkoušet si složit vlastní skladbu. Ve zbytku času jsme si stihli projít část Prahy. Je to moc krásné město. Cestou jsme také potkali mnoho turistů z cizích zemí. V divadle jsme nebyli sami, na představení se přišli podívat i jiné školy. Všichni měli společenské oblečení. Zpátky ke škole nás opět v pořádku dopravil autobus. Výlet jsme si užili a těšíme se na další.

                                                                                      Adéla Jiřincová

                                                                                      Marie Řáhová

 

Návštěva Techmánie

Pan Pešek, jeden z rodičů žáků naší školy, zajistil cestu historickou parní lokomotivou s dřevěnými vagóny. Proto jsme se vydali 15. května do Techmánie v Plzni. Vlak byl zajištěn pro celou Základní školu Chrást a odjížděl v 8 hodin ze starého nástupiště  místního nádraží. Dovezl nás až před Techmánii. Vstup do budovy trval dlouho, protože bylo přes sto žáků a všichni museli dostat očipované náramky. Konečně jsme mohli vstoupit. Byl rozchod, rozdělili jsme se do malých skupinek a začali objevovat tajemství Techmánie. Hned v devět hodin byl na programu první pokus, který nesl název Van de Graffův generátor, byl hlavně o elektřině a o záporných a kladných pólech. Chvíli jsme měli čas na zkoušení a prohlížení expozic a pak nás v 10:00 čekal další výukový program. Ten se jmenoval Tekutý dusík a byl asi ze všech nejlepší. Jeden ze zaměstnanců mrazil v tekutém dusíku různé předměty a poté je rozbil kladivem. Následovaly další dva pokusy s názvem: Nad zvukem a Cesta do vesmíru. Mezi těmito akcičkami jsme si mohli prohlédnout a vyzkoušet různé expozice: roztočit vír, doskočit potichu jako kočka, zkusit si, které zvíře bychom předběhli, také jsme si mohli zahrát na moderátory nebo natočit film. Zajímavostí jsme objevili víc než dost. Nastala jedna hodina a my se museli vrátit. Parní lokomotiva nás odvezla zpátky na chrástecké nádraží. Celá akce se nám velice líbila a zanechala v nás spousty dojmů.

                                                                                    Žáci 5.tř

 

Superfinále florbalu 2015

Dne 18. dubna 2015 se 8 žáků naší školy spolu s panem učitelem Hodaněm zúčastnilo Superfinále florbalu, které se konalo v O2 Aréně v Praze.

Do Prahy jsme jeli dvěma auty. Cesta nám rychle utekla, udělali jsme si jen jednu přestávku na svačinu na čerpací stanici.

V Praze jsme sice trochu bloudili, ale nakonec jsme zdárně dojeli k O2 Aréně, zaparkovali v parkovacím domě. Když jsme vešli dovnitř, právě se rozcvičovali ženy. Do finále žen se probojovaly týmy Herbadent Praha 11 SJM a TJ JM FAT PIPE Chodov a přišlo se na něj podívat 6 891 diváků. Nakonec vyhrál tým z Chodova 4:1.

O tom, že florbal je v České republice stále populárnějším sportem svědčí to, že při finálovém zápase mužů mezi Technology Florbal MB a Tatran Omlux Střešovice fandilo v hledišti úctyhodných 11 073 diváků. Po napínavých nájezdech vyhrály Střešovice 7:6.

Domů jsme se sice vrátili až pozdě večer, ale zato plni zážitků.

Tomáš Princ

 

Výlet do Brd

Dne 13. května se uskutečnil výlet do Brd. V rámci kroužku Zábavná fyzika sponzorovaného Evropskou unií jsme měli možnost podívat se do Atomového muzea v Brdech, dvou hornických dolů a na výstavu minerálů v Příbrami. Autobus nás vyzvedl před školou okolo osmé hodiny ráno a po cestě jsme vyzvedli žáky Základní školy Dýšina, kteří měli možnost se tohoto projektu zúčastnit také. Při příjezdu ke Gymnáziu Luďka Pika Dýšina vystoupila, nasedla do druhého autobusu a jejich místo nahradila třída gymnázia. Po dlouhé době strávené v autobusu jsme vystoupili přímo před Atom muzeem, kde jsme se dozvěděli více o atomové energii a zneužití jaderných pum. Následně jsme měli možnost prohlédnout si celý areál. Poté nás autobus vysadil před restaurací, kde jsme měli předem rezervovaná místa a objednaný oběd. Po výtečném obědě jsme se jeli podívat do dolu Anna. Ve velké hloubce jsme měli trošku strach, avšak jsme se překonali a užili si prohlídku. Dále jsme ujeli 100 metrů hornickým vláčkem a jeli na výstavu minerálů. Dozvěděli jsme se zde spoustu zajímavých informací
o minerálech a různých jiných nerostech. Po prohlídce jsme se unaveni a obohaceni o nové poznatky vrátili ke škole kolem šesté hodiny odpolední. Děkujeme za tuto možnost paní učitelce Strejcové a Gymnáziu Luďka Pika.

Kateřina Šteinerová, Kateřina Mrázová

 

Výlet do Pražského vojenského muzea

Dne 22. dubna se uskutečnil zájezd do pražského Vojenského muzea.

Jeli jsme vlakem, který zastavil v Rokycanech, abychom přestoupili na vlak, který má směr Praha Hlavní nádraží. Po té co jsme dojeli do Prahy, tak jsme se vydali na místo, kde se Jozef Gabčík a Jan Kubiš kryli před německými Waffen SS. Zde pak Jozef Gabčík a Jan Kubiš vykonali sebevraždu. Potom jsme se vydali do pražského Vojenského muzea. V muzeu to vypadalo krásně. Pan učitel řekl, že nejdříve se koukneme na 1. světovou válku. V té době vypadaly zbraně hodně divně. Byl tam i obrázek toho, co se stane, když vybouchne granát blízko člověka. Bylo to strašné. Po té nás čekala 2. světová válka. Od napadení Polska až po dobytí Berlína. Modely bitev, pistole, pušky, samopaly a mnoho dalšího zajímalo všechny. Bylo tam i oblečení Jozefa Gabčíka, který 27. května 1942 udělal společně s Janem Kubišem atentát na Reinharda Heydricha. Bylo tam i oblečení židů z koncentračních táborů a měli tam Davidovu hvězdu a německy napsáno Jude, česky žid. Zaujali nás i dívčí tábory z východu. Nakonec jsme se vydali na místo, kde byli věci z první republiky. Krásné i divné oblečení, které nosili lidé z jiných národů. Hodně nás zaujala výbava různých vojáků. Byli tam výbavy: Američanů, Britů, Bulharů, Francouzů, Italů, Němců, Rakouska-Uherska a Rumunů. I trošku první světové války tam bylo. Museli jsme už jít. Nakonec jsme dojeli zpátky do Chrástu, kde už byl rozchod.

         Ondřej Blažek

Turnaj v beeballu

Žáci z kroužku beeballu (= softball a baseball pro prťata) jeli bojovat na první venkovní turnaj. O medaile se popereme příští rok, teď jsme si dovezli hromadu zážitků, zkušeností a diplom za 5. místo.

 

To nejlepší z Anglie

Bylo to tu! 30. května kolem 23. hod. nastoupila ZŠ Chrást a 22. ZŠ z Plzně do autobusu. Všichni se hrozně těšili, a tak skoro vůbec na cestě do Německa nespali – až když nám paní učitelky řekly, že jestli se neztišíme, tak nám seberou elektroniku. Po zbytek noci se nikdo neodvážil promluvit…. :D Když jsme se ráno probudili, byli jsme v Nizozemí. Po nějaké době se před námi objevil Brusel a s ním Atomium. Tam jsme se všichni „vyblbli“. Všichni si užili hlavně eskalátory. Pak se jelo do města Bruggy a tam nás čekala vyhlídková plavba po kanálech. Bylo to krásné steré město s ještě starší radnicí. Bohužel nás při rozchodu stihl déšť.

Konečně postel! Musím říct, že z hotelu F1 byli všichni nadšení. Pokoje byly po dvou a malé, to ale na jednu noc stačiloJ. Ráno cca v 5:00 byl čas se vydat na trajekt. Cestou podél pobřeží bylo vidět mnoho uprchlických táborů. Cesta na trajektu byla příjemná všem kromě Káti Romů. Ta se v půlce cesty pozvracela do pytlíku s brambůrky. Konečně nás přivítala Anglie!

Hned ten den jsme jeli do míst, kde Vilém Dobyvatel zvítězil nad anglickým vojskem – Battle Abbey. Navštívili jsme také skalní útesy a s nimi uskupení útesů Seven Sisters, ke kterým se připojuje plno bájí a pověstí. První den jsme zakončili přímořským letoviskem Brightonem a návštěvou podmořského akvária. Celou cestu se povídalo o rodinách. Všichni dostali úžasné rodiny, až na paní uč. Karpíškovou …. Na tu úplně zapomněli, a tak spala ve stejné rodině jako páni řidiči.

Další den (úterý): Stonehenge. Byl krásný, akorát jsme se museli držet daleko asi 5 metrů, protože si lidé odlamovali kousky. Pak byla na řadě asi ta nejlepší univerzita v Anglii. Oxford. Tam jsme měli možnost si prohlídnout Christ Church College, kde se natáčel Harry Potter. Jako vždy nechyběl rozchod J. A další den byl za námi.

Po noci u rodin jsme vyrazili k největšímu kamennému okruhu v Británii Avebury a také k nejvyššímu pyramidovému hrobu v Evropě. Odpoledne přišlo na řadu lázeňské město Bath, kde jsme navštívili dokonce i bývalé římské lázně. Bylo to hodně zajímavé J. Při srazu jsme ale já a Adél Princů dorazily pozdě a kvůli nám nám pí uč. Karpíšková neukázala překvapení L.

 A bylo to tady: Londýn! Vyjeli jsme sice brzy ráno, ale i tak byl Londýn zacpaný. Jako první jsme zamířili k London Eye. Byl to snad ten nejlepší zážitek vůbec! K oku bylo v ceně i 4D kino J. Prohlídli jsme si místa, která se zapsala do historie města, jako je třeba Buckingham Palace. Jeli jsme dokonce i londýnským metrem. Čím víc se blížil večer, tím víc nám to začalo docházet … konec L. A bylo to tady …. odjezd zpátky do ČR. O půlnoci jsme opustili břehy Anglie, ale díky máme spoustu zážitků a dokonce i nových párů :D.

Tereza Štěpánková